Forskere revurderer hva de trodde de viste om autisme

Publisert: mandag 3. mars 2008

Denne videoen åpner med en kvinne som ser bort fra kamera, som vugger frem og tilbake og vinker rart med hendene mens hun nynner.

Videoen er laget av 27 år gamle Amanda Baggs som er autist. Hun mangler tale, men har alikevel laget denne videoen som beskriver i klare og artikulerte termer hva som foregår på innsiden av hodet når hun utfører disse tilsynelatende bisarre handlingene. Ved hjelp av syntetisk tale generert av en datamaskin forklarer hun at å ta og føle på, å smake og å lukte tillater henne å ha en konstant samtale med hennes omverden. Denne formen for nonverbal stimuli utgjør hennes språk og er hverken bedre eller værre en et verbalt språk. Men alikevel oppfattes hennes manglende evne til tale som en mangel, sier hun, mens at personer ikke evner å forstå hennes språk sees på som normalt og akseptabelt.

Når du ser videoen opplever du å tenke: Hun har et poeng:

Hun forteller at videoen som ble lagt ut på YouTube var en politisk ytring laget for å påkalle oppmerksomhet mot folks tendens til å undervurdere autister. Når antall personer som så videoen begynte å øke ble jeg redd sier hun. Når antall var blitt 100.000 ble bloggen hennes fyllt. Ved 200.000 begynte forskere å invitere henne til å besøke dem. Og ved 300.000 visninger begynte TV-folkene å ringe.