Ny forklaring på autisme

Publisert: torsdag 21. juni 2007

I siste nummer av Illustrert vitenskap (nr 10/2007) er det på side 48-51 en artikkel med tittel "Ny forklaring på autisme".

Ved hjelp av elektroder festet til hodebunn har forskere påvist ulik aktitivet i de såkalte speilnevronene hos normale personer og personer med autismespekter forstyrrelser.

"En spesiell type hjerneceller kalt speilnevroner gjør oss i stand til å leve oss inn i andres følelser - noe autistiske barn ikke kan. I løpet av de siste årene har flere forsøk styrket teorien om at dårlig fungerende speilnevroner kan forklare de spesielle autistiske symptomene. Ny kunnskap kan kanskje føre til tidligere diagnose og ny behandling."

Lenker for mer informasjon:
* Illustrert vitenskap
* Artikkel på engelsk om speilnevroner
* Enda en artikkel på engelsk om speilnevroner
* Nok en artikkel på engelsk om speilnevroner

Om teorien om speilnevroner stemmer kan man i fremtiden kanskje stille en autisme-diagnose ved hjelp av en hjernescan. Det gir en sikrere diagnose og mulighet for å stille diagnosen tidligere. Artikkelen nevner også muligheten for å trene opp speilnevronene ved hjelp av et spesielt dataspill hvor man styrer handlingen ved hjelp av hjernebølger og blir "belønnet" når de rette bølgene indikerer at speilnevronene er aktivisert.

Se egen post på forumet om du ønsker å kommentere saken.