Det finnes i dag en del forsking på dette området, selv om resultatene foreløpig ikke er allment akseptert i alle miljøer. En av pionerene på området er norske Dr. med. K. L. Reichelt.
Det man ser er at endel menesker reagerer på proteinet i mel (gluten) og/ eller i melk (kasein). Det som da skjer er at kroppen mangler et enzym som bryter ned disse proteinene. Når disse proteinene fordøyes dannes det peptider. Disse hoper seg opp i kroppen og påvirker funksjoner i hjernen.
Det har vist seg at disse petidene kan ha betydning i forhold til bl.a autisme, ADHD og depresjoner.
Eksempler på symptomer på proteinintoleranse:
- Mavesmerter/avføringsproblemer. Spesiell lukt.
- Ekstre konsum av visse matvarer, spiser mye av det som trolig ikke tåles, ”avhengighet”/ aversjon mot visse matvarer
- Mørke ringer under øynene/blekhet.
- Overømfintlig, søker ikke trøst på vanlig måte.
- Meget var overfor lyder og lys.
- Sengevæting.
- Epilepsi.
- Dysleksi.
- Uforklarlig overvekt/hevelser/ uforklarlig undervekt.
- Unormalt mye svetting om natten.
- Utslett, eksem.
- AD/HD.
- Allergi/intoleranse.
- Muskelsmerter/leddsmerter.
- Dårlig sosial fungering med få venner. Knytter seg lite til andre.
- Overaktivitet/passivitet.
- Konsentrasjonsproblemer.
- Avhengig av faste rutiner.
- Aggresjon/depresjon, ekstremt sinne selv over bagateller.
- Synes alt er leit og vanskelig det meste av tiden, uten initiativ.
- Diskusjonsmani, blir aldri ferdig.
- Utrolig trassig.
- Ektstrem grenseutprøving.
- Fryktløs for farlige forhold / Frykter helt ufarlige forhold.
- Lærevansker.
- Svært impulsiv.
Listen med symptomer er hentet fra Norsk Protein Intoleranse Forening (NPIF), som også kan gi mer utfyllende informasjon om protein intoleranse her.